Treradig kromatisk nyckelharpa


Mina treradiga kromatiska nyckelharpor har sin utgångspunkt i Hogmarkharpan, som i sin tur är starkt influerad av Eric Sahlströms harpor samt den äldre kontrabasharpan. Jag har de senaste åren själv blivit mycket intresserad av kontrabasharpans och silverbasharpans former. De finaste kontrabasharporna känns i mitt tycke mogna och "färdiga" i sitt utförande. Deras formspråk har influerat mitt sätt att tänka och bygga. En av mina drivkrafter i instrumentmakeriet är det ständiga sökandet efter bättre ljud, form och funktionalitet. Jag tror att det finns mycket inspiration att hämta hos "gammelharporna".Ljud


Mina harpor sjunger djupt och fylligt och har en klang i de högre registren som kan beskrivas som klar med både kärna och karaktär. Harporna kännetecknas av en jämn ton över hela leken. Jag strävar efter att mina harpor ska ge musikern alla de möjligheter till nyansrikedom och dynamik som bara ett högklassigt instrument kan ge.


 

Funktion


Som köpare har Du möjlighet att lämna egna önskemål om antal nycklar. Har du övriga funderingar - välkommen att meddela dem till mig. Mitt fokus är att i dialog ge Dig förutsättningar att kunna förverkliga alla dina kreativa intentioner med instrumentet.

     

 


Genom mitt egna spel och experimenterande har jag testat många olika byggidéer. Jag har konstruerat flera olika nyckelskalletyper. Det  har experimenterats med olika längd och bredd på nycklar. Jag har testat olika höjder och radier på stallet. Jag har provat olika avstånd mellan spelsträngar och löv, samt haft olika avstånd mellan resonanssträngar och löv. Jag har även noga studerat både äldre kontrabasharpor, silverbasharpor och treradiga kromatiska harpor för att få inspiration. Detta sammantaget  har format min nuvarande uppfattning om vad som gör en nyckelharpa lättspelad.

   

BESTÄLLNING/FRÅGOR
LYSSNINGSEXEMPEL 1: Polska ef Magnus Olsson (solo)                           

LYSSNINGSEXEMPEL 3: "Änglahopp" av Maria Wall och Mikael Grafström (ensemble)

(Klicka på bilderna för större format)COPYRIGHT ©  |   ALL RIGHTS RESERVED